Tudta-e?
54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
1. § (1) E rendeletben előírt tűzvédelmi követelményeket be kell tartani.
a) a létesítmény, építmény, építményrész tervezése, építése, átalakítása, bővítése, korszerűsítése, helyreállítása, felújítása, használata, a rendeltetés módosítása,
b) a jogszabályban, hatósági határozatban előírt beépített tűzvédelmi berendezés létesítése, fennmaradása, átalakítása, megszüntetése, használata,
c) gép, berendezés, eszköz használata, tárolása, stb.. Olajat, zsiradékot felhasználó, feldolgozó nagykonyhai készülékek - Az egy csoportba telepített, vagy egy elszívó ernyő alá telepített készülékek összteljesítménye meghaladja az 50 kW-ot.
A TVmI pontosít:
2.1.3. 2 Egy csoportba telepített vagy közös elszívóval rendelkező nagykonyhai készülék: a konyhai berendezések azon csoportja, melyek közös elszívó ernyő alatt helyezkednek el, vagy a konyhai berendezések közötti távolság nem haladja meg az 1 m-t és a tűz átterjedése lehetséges. Egy csoportnak minősülnek azok az elszívó ernyők, amelyek bármely oldalával egymáshoz érnek, illetve közöttük a távolság nem éri el a 0,5m-t és a tűz átterjedése lehetséges.
A TVmI 5. sorában az áll, azt önként vállalhatja a cég. Természetesen ezt nem lehet!! Ehhez képest erre hivatkozva tovább szigorít.
Beépített oltóberendezést kell létesíteni az OTSZ 14. mellékletben foglalt esetekben, figyelembe véve az MSZ EN 16282-7:2017 4.2.2 pontjában megfogalmazott berendezéseket is.
Például, szükséges lehet védeni: (elektromos, indukciós, gázüzemű) tűzhely, francia tűzhely, (elektromos, indukciós, gáz üzemű) főzőzsámoly, billenő serpenyő, (elektromos vagy gáz üzemű) fritu, fry-top, rostlap, (láva köves, faszenes, kontakt, kerámia, gáz üzemű vagy elektromos) grill, szalamander, pecsenyesütő, wok, vario cooking center, fánk sütő.
Megjegyzés 2:
Minden nagykonyhai védelmi koncepció áll elsődlegesen egy beépített, automatikusan működő, nagykonyhai környezet védelmére minősített oltórendszerből és másodlagosan egy „F” osztályú hordozható tűzoltó készülékből.
Megjegyzés 3:
Az 50 kW összteljesítménybe beleértendő a berendezések fűtőteljesítménye és az arra a berendezésre a, gyártó által megadott felhasználható maximális mennyiségű sütőolajok, zsiradékok fűtőértéke 1 kW/kg értékkel. Amennyiben az elszívó ernyő alatt olajsütő vagy grill kerül telepítésre, úgy teljesítménytől függetlenül egy darab „F” osztályú tűzoltó készüléket javasolt készenlétben tartani.
Ez azt jelenti, hogy ha Ön pl. egy billenőserpenyőt szeretne vásárolni, (kb. 6-700.000 forint nettó) e szabály alapján kénytelen automata tűzoltóberendezést is beüzemeltetni hozzá, mert az 50 kW teljesítménybe nem csak a gép elektromos, vagy gázteljesítménye számít, hanem a beleönthető 50 liter zsír, olaj is, 1kW/literrel számolva.
A TVmI megköveteli:
Oltóberendezések a használatba vételi engedélyeztetéséhez szükséges dokumentumok listája:
1. Kérelem, eljárási illeték
2. Építtető meghatalmazás a folyamat ügyintézésére (amennyiben a Beruházó nem maga jár el)
3. Üzembe helyezői nyilatkozat és jegyzőkönyv
4. Kivitelezői Nyilatkozat mellékelt formanyomtatványon (B melléklet szerint)
5.Nyomáspróba jegyzőkönyvek*
6. Csőtisztítási, csőátmosatási bizonylat*
54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, étterem rendeltetés estében évente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell
Ezek szerint mostantól, minden konyha 4 millió forinttal többe kerül?
Nem feltétlenül!